Συνεργασία με πελάτες στο εξωτερικό

Σε συνεργασία με τη συνάδελφο Ειρήνη Κούκια, ένα νέο άρθρο για το πώς μπορείτε να προσεγγίσετε πελάτες στο εξωτερικό. Καλή ανάγνωση και μην ξεχνάτε, sharing is caring!!

Translator bloggers

Translator bloggers – Startup Stock Photos

Μέρος 1, από την Ειρήνη Κούκια

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και όλοι μας προσπαθούμε να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών μας και, συνεπώς, το κέρδος μας. Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους μας, ωστόσο, υπάρχουν διέξοδοι, ειδικά για εμάς τους μεταφραστές, που ούτε οι ξένες γλώσσες μας λείπουν ούτε οι γνωριμίες και οι διασυνδέσεις με το εξωτερικό. Γιατί δεν επεκτείνουμε περισσότερο το πελατολόγιό μας σε άλλες χώρες, παρά περιοριζόμαστε τελικά, σε μεγάλο βαθμό, σε συνεργασίες με εγχώριους πελάτες;

Στον κλάδο μας υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που προτιμούν να συνεργάζονται με εγχώριους πελάτες, με το σκεπτικό πως οι πελάτες τους βρίσκονται στην Ελλάδα και μπορούν να τους επισκεφτούν ανά πάσα στιγμή στα γραφεία τους, εφόσον απαιτηθεί. Από την άλλη, φοβούνται να συνάψουν συνεργασίες με το εξωτερικό, φοβούμενοι πως ενδεχομένως δε θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους και, σε αυτή την περίπτωση, δεν γνωρίζουν πώς θα κινηθούν νομικά, προκειμένου να εισπράξουν τη συμφωνημένη αμοιβή. Τα πράγματα δεν είναι τόσο επισφαλή, όσον αφορά τη συνεργασία με πελάτες εξωτερικού, και ειδικά όσον αφορά τα μεταφραστικά γραφεία, αφού υπάρχουν πολλοί τρόποι να ελέγξουμε την αξιοπιστία τους και να αποφύγουμε τους δυνητικούς κακοπληρωτές. Γιατί λοιπόν να μη συνεργαστούμε με πελάτες που εδρεύουν στο εξωτερικό και περιοριζόμαστε εντός των στενών συνόρων της χώρας μας;

Μερικοί από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η συνεργασία με πελάτες εξωτερικού είναι οι εξής:

 • Διεύρυνση πελατολογίου: Περισσότεροι πελάτες σημαίνει μικρότερο ρίσκο, σε περίπτωση απώλειας κάποιου εκ των πελατών μας.
 • Ποικιλία μεταφραστικών έργων και εργασιών: Διευρύνοντας το πελατολόγιό μας έχουμε την ευκαιρία να αποφύγουμε τη ρουτίνα, μεταφράζοντας μεγαλύτερη ποικιλία έργων, εντός του γνωστικού μας πεδίου.
 • Ποικιλία τιμών: Έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε το μέσο όρο της αμοιβής μας, ανάλογα με τις χώρες συνεργασίας. Γενικά, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης πληρώνουν πολύ καλύτερα για μεταφραστικές υπηρεσίες απ’ ότι οι χώρες του Νότου.
 • Καλύτερη ρευστότητα: Πολλοί πελάτες εξωτερικού εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 15 ή 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσής τους, συνεπώς, μπορούμε, σε πολλές περιπτώσεις, να πετύχουμε καλύτερη ρευστότητα, εφόσον πληρωνόμαστε πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως.
 • Αντιμετώπιση κεφαλαιακού ελέγχου: Χάρη σε εισπράξεις μέσω ενδιάμεσων λογαριασμών (PayPal, Skrill, Payoneer κ.λπ.) για την εξόφληση των υπηρεσιών μας από πελάτες εξωτερικού, διατηρούμε υπόλοιπο σε τραπεζικό λογαριασμό εξωτερικού (ενδιάμεσο λογαριασμό) για την έγκαιρη και απρόσκοπτη εξόφληση των δικών μας λογαριασμών, όπως της φιλοξενίας του δικτυακού μας τόπου, της συνδρομής μας για το λογισμικό διαχείρισης μεταφραστικών έργων ή υποβοήθησης της μετάφρασης κ.λπ.

Προετοιμασία

Προκειμένου να ξεκινήσουμε τη συνεργασία με πελάτες εξωτερικού απαιτείται κάποια προετοιμασία, σε λογιστικό επίπεδο αλλά και εκ μέρους μας.

Λογιστική προετοιμασία

Ο λογιστής σας θα πρέπει να ενεργοποιήσει την απόκτηση (έξοδα) και την παράδοση (έσοδα) ενδοκοινοτικών υπηρεσιών στο σύστημα της ΓΓΠΣ, προκειμένου να υποβάλλονται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα οι δηλώσεις VIES των ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Ο Α.Φ.Μ. σας θα γράφεται στο εξής από π.χ. 12345678 με τη νέα του μορφή EL12345678 για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές (μόνο για πελάτες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης) στα τιμολόγιά σας, τα οποία θα πρέπει να εκδίδονται πλέον στα αγγλικά. Στα τιμολόγια εξωτερικού δεν χρειάζεται να αναφέρετε τη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεστε. Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα VIES και της συναλλαγές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον έλεγχο του Α.Φ.Μ. εταιρικών πελατών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μορφή του Α.Φ.Μ. σε κάθε χώρα, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για την τιμολόγηση εξωτερικού ισχύουν γενικά τα εξής (συμβουλευτείτε το λογιστή σας για τυχόν εξαιρέσεις):

 • Τιμολόγηση εταιριών, εντός ΕΕ, χωρίς ΦΠΑ (βλ. VIES).
 • Τιμολόγηση εταιριών εκτός ΕΕ, χωρίς ΦΠΑ.
 • Τιμολόγηση προς ιδιώτες, πάντα με ΦΠΑ.

Εάν δεν είστε σίγουροι εάν ο πελάτης σας έχει εταιρικό Α.Φ.Μ. μπορείτε να τον ελέγξετε ανά πάσα στιγμή εδώ. Σε περίπτωση που ο Α.Φ.Μ. του δεν είναι έγκυρος, απλά τιμολογείτε, όπως θα τιμολογούσατε έναν ιδιώτη πελάτη, δηλαδή, πλέον Φ.Π.Α.

Οργάνωση γραφείου

Για τη διαχείριση των μεταφραστικών σας έργων, όπως, και για την τιμολόγηση όλων σας των πελατών, εφόσον όλα τα τιμολόγια εκδίδονται από 01.01.2013 αθεώρητα, θα απαιτηθεί η αγορά και η χρήση κάποιου λογισμικού διαχείρισης μεταφραστικών έργων ή ενός λογισμικού τιμολόγησης. Στην αγορά διατίθενται πάρα πολλά τέτοια εργαλεία, ορισμένα εκ των οποίων είναι τα εξής:

Καθαρά λογιστικά προγράμματα

Προγράμματα μόνο για μεταφραστές

Προγράμματα με δυνατότητα και έκδοσης Εντολής Ανάθεσης Έργου (Purchase Order – ΡΟ)

Τρόποι πληρωμής

Καταρχάς, εφόσον θα εισπράττετε, πιθανότατα, και αμοιβές σε άλλο νόμισμα, εκτός από ευρώ, θα χρειαστεί να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό ή τραπεζικούς λογαριασμούς σε συνάλλαγμα, στην τράπεζα στην οποία προτιμάτε. Θα χρειαστείτε, κατά πάσα πιθανότητα, έναν λογαριασμό σε δολάρια και έναν σε λίρες, προκειμένου να εξυπηρετήσετε πελάτες από Η.Π.Α. και Η.Β. αντίστοιχα, ακόμη και από άλλες χώρες, οι οποίες συναλλάσσονται σε ξένο νόμισμα, συνήθως σε δολάρια Η.Π.Α.

Μην ξεχνάτε πως οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν τέλος εισερχόμενου εμβάσματος για κάθε κατάθεση που σας κάνουν από το εξωτερικό, το οποίο κυμαίνεται από 3 έως 5 ευρώ ανά κίνηση λογαριασμού. Εναλλακτικά, εφόσον έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να ανοίξετε εμπορικό λογαριασμό σε κάποια τράπεζα του εξωτερικού, οι οποίες χρεώνουν ένα μικρό πάγιο μηνιαίο τέλος, ωστόσο δεν σας χρεώνουν ανά συναλλαγή. Εάν έχετε πολλά εισερχόμενα εμβάσματα το πάγιο μηνιαίο, τριμηνιαίο, εξαμηνιαίο ή ετήσιο τέλος θα αποδειχθεί πολύ πιο οικονομικό από τη χρέωση των ελληνικών τραπεζών ανά συναλλαγή.

Προκειμένου να συνεργαστείτε με μεταφραστικά γραφεία εξωτερικού θα πρέπει να παρέχετε και ορισμένες ακόμη επιλογές εξόφλησης των τιμολογίων σας, οι οποίοι είναι συνήθεις στο μεταφραστικό χώρο, όπως:

Το άνοιγμα λογαριασμού στις παραπάνω πύλες είναι δωρεάν, ωστόσο υπάρχουν κάποια τέλη, τα οποία βαρύνουν συνήθως τον αποδέκτη των χρημάτων. Επίσης, υπάρχουν χρεώσεις εισερχόμενου εμβάσματος, όταν μεταφέρετε τα χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό, και χρέωση ανάληψης μετρητών, όταν χρησιμοποιείτε την αντίστοιχη κάρτα σε κάποιο ΑΤΜ, όπου εκδίδεται τέτοια κάρτα.

Επαγγελματική προβολή

Έντυπο και online υλικό

Για να μπορέσετε να προσεγγίσετε πελάτες στο εξωτερικό, απαιτούνται εκ μέρους σας ορισμένες ενέργειες που θα διευκολύνουν την επικοινωνία και την επαγγελματική σας προβολή. Οι ενέργειες αυτές είναι κυρίως γραφειοκρατικές, ωστόσο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας καλής συνεργασίας.

Καταρχάς θα πρέπει να μεταφράσετε, να επιμεληθείτε και να στοιχίσετε το βιογραφικό σας στα αγγλικά, όπως, και σε άλλες γλώσσες στις οποίες μεταφράζετε, προκειμένου να διευκολύνετε τους πελάτες και να κάνετε ένα βήμα προς το μέρος τους. Ειδικά για πελάτες στη Γαλλία και τη Γερμανία, η μετάφραση του βιογραφικού σας στη γλώσσα τους έχει μεγάλη σημασία και ενδέχεται να αποτελέσει αιτία να επιλέξουν εσάς για τη συνεργασία, εφόσον ομιλείτε αυτές τις γλώσσες. Στους πελάτες αρέσει να ομιλούν τη γλώσσα τους, όπως και να επικοινωνούν επαγγελματικά στη μητρική τους γλώσσα. Αφού μπορείτε, γιατί να μην τους διευκολύνετε και να αναπτύξετε μια μακροχρόνια επαγγελματική σχέση μαζί τους;

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να μεταφράσετε τουλάχιστον στα αγγλικά το περιεχόμενο του δικτυακού σας τόπου ή ιστολογίου. Εφόσον θέλετε να προσεγγίσετε και άλλες χώρες, εάν το αντέχει ο προϋπολογισμός σας, μεταφράστε το περιεχόμενο και σε άλλες, επιλεγμένες γλώσσες. Μην ξεχάσετε την επιμέλεια και τη στοίχιση και εδώ, μιας και ο δικτυακός σας τόπος ή το ιστολόγιό σας αποτελούν τη «βιτρίνα του καταστήματός» σας. Για να σας βρίσκουν στο Διαδίκτυο και από άλλες χώρες, θα πρέπει να μεταφράσετε και τις λέξεις-κλειδιά στις αντίστοιχες γλώσσες. Περισσότερα για SEO μέσω Google θα βρείτε εδώ.

Όταν θα δώσετε τις επαγγελματικές σας κάρτες για εκτύπωση, προτιμήστε να εκτυπώσετε τη μια πλευρά στα ελληνικά και την άλλη στα αγγλικά. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πάντοτε επίκαιρη και θα γλιτώσετε το περιττό κόστος από την εκτύπωση δύο καρτών. Προσοχή στα ορθογραφικά λάθη και εδώ!

Σε περίπτωση που έχετε ήδη δημιουργήσει εταιρικό προφίλ ή φυλλάδιο για τις υπηρεσίες σας, καλό θα ήταν να το μεταφράσετε τουλάχιστον στα αγγλικά. Μην ξεχάσετε και εδώ την επιμέλεια και τη στοίχιση, όπως παραπάνω.

Προβολή στο Διαδίκτυο

Πέρα από την ιστοσελίδα ή το ιστολόγιό σας, δημιουργήστε επαγγελματικό προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μεταφραστές, όπου μπορείτε! Γιατί να το κάνετε αυτό;

 1. Αυξάνετε τις πιθανότητες να σας βρει κάποιος δυνητικός πελάτης από το διαδίκτυο, και ειδικά οι πελάτες του εξωτερικού.
 2. Οι δυνητικοί πελάτες μπορούν να διασταυρώσουν τα στοιχεία σας, προκειμένου να βεβαιωθούν πως πρόκειται για εσάς τους ίδιους και όχι για κάποιον απατεώνα που χρησιμοποιεί τα στοιχεία σας (βλ. παρακάτω για «απατεώνες» που εκμεταλλεύονται τους μεταφραστές).
 3. Διαφημίζεστε είτε δωρεάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε με μικρό κόστος σε μεταφραστικές πύλες, προσεγγίζοντας δυνητικούς πελάτες και γνωρίζοντας συναδέλφους.

Πού μπορείτε να δημιουργήσετε προφίλ ως μεταφραστές, μεταφραστική ομάδα ή μεταφραστικό γραφείο, ορισμένα παραδείγματα:

Πού μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν εταιρική σελίδα ως μεταφραστές, μεταφραστική ομάδα ή μεταφραστικό γραφείο, παραδείγματα:

Επαγγελματικοί σύλλογοι ή ενώσεις

Η συμμετοχή σε επαγγελματικούς συλλόγους ή ενώσεις, ειδικά στην αρχή της καριέρας σας, προσδίδει κύρος και αξιοπιστία. Επίσης, το όνομά σας συμπεριλαμβάνεται, συνήθως, στους καταλόγους των μεταφραστών στους εκάστοτε δικτυακούς τόπους, όποτε απολαμβάνετε επιπλέον προβολή. Ειδικά στο εξωτερικό, οι πιθανοί πελάτες συχνά αναζητούν «vendors, δηλαδή παρόχους μεταφραστικών υπηρεσιών, σε τέτοιους καταλόγους.

Τέτοιοι σύλλογοι ή ενώσεις θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να είναι, εντός ή εκτός Ελλάδος:

Περισσότερα ανά χώρα θα βρείτε εδώ.

Τιμολογιακή πολιτική εξωτερικού

Προκειμένου να συνεργαστούμε με νέους πελάτες σε κάποια άλλη χώρα θα πρέπει να ελέγξουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν στην εκάστοτε αγορά. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να διερευνήσουμε τι ισχύει για την αγορά της χώρας με την οποία σκοπεύουμε να συνεργαστούμε:

 • Ποιο είναι το αποδεκτό εύρος τιμών ανά γλωσσικό συνδυασμό και υπηρεσία.
 • Ποιο είναι το εύρος τιμών της ελάχιστης χρέωσης για μικρά έργα.
 • Ποιος είναι ο τυπικός χρόνος εξόφλησης στη χώρα του πελάτη (π.χ. 15, 30 ή 45 ημέρες από την ημερομηνία τιμολόγησης ή το τέλος του μήνα).
 • Ποιοι είναι οι συνήθεις τρόποι εξόφλησης στη χώρα του πελάτη (τραπεζικό έμβασμα, PayPal κ.λπ.) και ποιο είναι το κόστος για εμάς.
 • Σε ποιο νόμισμα μας συμφέρει να συμφωνήσουμε την αμοιβή μας (EUR, GBP, USD κ.λπ.).

Πού μπορούμε να βρούμε αυτές τις πληροφορίες:

 • Από μεταφραστικές ενώσεις και συλλόγους στην εκάστοτε χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά σε τυχόν ελάχιστες αμοιβές ανά υπηρεσία.
 • Από συναδέλφους είτε στο εξωτερικό είτε εγχώριους που συνεργάζονται ήδη με το εξωτερικό.
 • Επιπλέον ενδεικτικούς καταλόγους αμοιβών, ανά γλωσσικό συνδυασμό και υπηρεσία, μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

CAT-Tools

Είναι καλό να εξοικειωθείτε με περισσότερα από ένα CAT-Tools (εργαλεία υποβοήθησης της μετάφρασης), επειδή σε ορισμένες χώρες ενδέχεται να είναι πιο διαδεδομένα κάποια άλλα εργαλεία, εκτός από το SDL Trados, το οποίο αποτελεί, αναμφισβήτητα, τον ηγέτη στην αγορά.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, είναι εξίσου «αγαπητά» το MemoQ, το Déjà Vu και το Across. Ορισμένοι πελάτες από Η.Π.Α. και Η.Β. προτιμούν τα XTM και MemSource. Άλλοι πελάτες ενδέχεται να διαθέτουν τα δικά τους εργαλεία, τα οποία μοιάζουν αρκετά με τα παραπάνω, ενώ είναι συνήθως εύκολα στην εκμάθηση.

Ορισμένα δωρεάν εργαλεία που θα σας «λύσουν τα χέρια» είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Χρήσιμες συμβουλές

Εξοικειωθείτε με τη ζώνη ώρας των πελατών σας και ενημερώστε τους για τις ώρες που μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας. Έτσι θα αποφύγετε να σας ενοχλούν εκτός ωρών εργασίας αλλά και δεν θα χάνετε δουλειές!

Παραμένετε διαθέσιμοι στο τηλέφωνο/κινητό κατά τις δικές σας ώρες εργασίας, δηλ. εκείνες που θα υποδείξετε στον πελάτη. Δεν θέλετε να χάνετε έργα, οπότε, ακόμη και εκτός γραφείου, διατηρείτε πάντα κοντά σας το πρόγραμμά σας και το τηλέφωνό σας για να είστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να τους ενημερώσετε για τη διαθεσιμότητά σας.

Ελέγχετε τακτικά την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία και απαντάτε άμεσα σε αιτήματα πελατών. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε ανάθεση του έργου στον αμέσως επόμενο συνάδελφο που απάντησε εγκαίρως. Πλέον θεωρείται «περίεργο» να μην έχει κάποιος επαγγελματίας Internet στο κινητό του, τουλάχιστον, για να βλέπει την αλληλογραφία του όταν βρίσκεται εκτός γραφείου, εντός του ωραρίου λειτουργίας του.

Εγκαταστήστε οπωσδήποτε ορθογράφο στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, προκειμένου να ελέγχετε τα μηνύματά σας και όλη την εξερχόμενη αλληλογραφία σας. Μπορείτε να εγκαταστήσετε τον δωρεάν ορθογραφικό/γραμματικό έλεγχο σε όλες τις γλώσσες εργασίας σας, για να είστε σίγουροι πως όλα είναι σωστά. Βλ. Microsoft Office / OpenOffice. Επιπρόσθετα μπορείτε να ελέγχετε τα αγγλικά και μέσω Whitesmoke ή Grammarly και τα γερμανικά μέσω DUDEN.

♦ Μέρος 2, από την Πόπη Ματσούκα ♦

Νομικά ζητήματα

Συμβάσεις, NDA (Non-Disclosure Agreements) και Όροι Συνεργασίας:

Τα περισσότερα μεταφραστικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν πλέον υιοθετήσει τη χρήση συμβάσεων μεταξύ του γραφείου και των εσωτερικών αλλά και εξωτερικών συνεργατών τους. Κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούν Συμβάσεις Εμπιστευτικότητας (Non-Disclosure Agreements) και συμβάσεις που περιγράφουν με λεπτομέρειες τους όρους που θα διέπουν τη συνεργασία μεταξύ εταιρείας και μεταφραστή. Εφόσον ξεκινήσετε μια «εκστρατεία» ανεύρεσης πελατών στο εξωτερικό, καλό θα είναι να έχετε υπόψη τα εξής:

 • Ενημερωθείτε για τις τάσεις της αγοράς στην οποία στοχεύετε. Ρωτήστε συναδέλφους στο εξωτερικό ή επαγγελματικές ενώσεις για την άποψή τους. Μάθετε τι ισχύει και τι όχι. Τι θεωρείται ή τι είναι «σωστό» και τι όχι. Από χώρα σε χώρα οι κανόνες και η νομοθεσία διαφέρουν.
 • Διαβάστε προσεκτικά τις συμβάσεις πριν τις υπογράψετε και αναζητήστε νομική συμβουλή, ει δυνατόν. Αν το συμβόλαιο δεν είναι σε γλώσσα που γνωρίζετε, μην το υπογράψετε σε καμία περίπτωση. Οι περισσότερες εταιρείες παρέχουν τις συμβάσεις στα αγγλικά. Ζητήστε να σας τις στείλουν.
 • Έχετε υπόψη πως έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε αλλαγή των όρων της σύμβασης. Διαπραγματευτείτε όσο μπορείτε. Ωστόσο, να γνωρίζετε εξαρχής πως οι περισσότερες εταιρείες δεν είναι ιδιαίτερα δεκτικές στις διαπραγματεύσεις. Εντέλει, εξαρτάται από τη δική σας θέση το πώς θα κινηθείτε.
 • Στις συμβάσεις θα πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα οι όροι συνεργασίας και οι όροι πληρωμών. Ασαφή σημεία και «σκοτεινοί» όροι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν από την αρχή. Αν αμφιβάλλετε, λόγω ξένης γλώσσας, για κάποιον όρο, ζητήστε διευκρινίσεις ή τη βοήθεια συναδέλφου μεταφραστή με ειδίκευση στη νομική ορολογία ή δικηγόρου.
 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε όρους για τυχόν «χρεώσεις» για την καταβολή των αμοιβών σας μέσω τραπεζικής κατάθεσης ή παρακρατήσεις για εμβάσματα και λοιπά.
 • Προσέξτε μήπως υπάρχουν ασύμβατοι όροι μεταξύ NDA διαφορετικών πελατών. Πολλές φορές μέσα στη Σύμβαση συνεργασίας η εταιρεία σημειώνει πως ο μεταφραστής δεν θα μπορεί να συνεργαστεί με άλλες συναφείς εταιρείες ή κάτι παρόμοιο, άπαξ και υπογράψει. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοιους όρους.
 • Τέλος, θεωρήστε βέβαιο πως στο εξωτερικό οι συμβάσεις αυτές εφαρμόζονται και δεν είναι απλά «τυπικές», έτσι θα αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα.

Κάτι επιπλέον που θα ήταν καλό να μελετήσετε, είναι το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε τη χρήση τέτοιων συμβάσεων και για δικούς σας συνεργάτες. Συχνά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες-μεταφραστές στηρίζονται στη βοήθεια συναδέλφων τους για να αναλάβουν κάποιο μεγάλο έργο ή μπορεί να αναλάβουν κάποια εργασία που, για οποιονδήποτε λόγο, να μην μπορούν να περατώσουν και να χρειαστεί και πάλι η συνδρομή συναδέλφου για να μην «χαθεί» το έργο. Ή, πολύ απλά, μπορεί να συνεργάζεστε σε τακτική βάση με συναδέλφους και να τους αναθέτετε κομμάτια έργων που αναλαμβάνετε.

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση που χρειαστεί να αναθέσετε κάποια δουλειά σε συνεργάτη σας (εφόσον οι συμβάσεις συνεργασίας με τον πελάτη σας το επιτρέπουν, υπόψη), καλό θα είναι να υπάρχει κάποιο νομικό έγγραφο που να σας κατοχυρώνει. (Μικρή, αλλά σημαντική σημείωση: Δεν θα αναφέρω, φυσικά, ότι θα πρέπει να κάνετε αναθεώρηση στο τελικό κείμενο, διότι το όνομά σας είναι αυτό που φαίνεται ως συνεργάτης του γραφείου και η δική σας φήμη είναι αυτή που θα αμαυρωθεί αν γίνει το παραμικρό. Αυτά είναι θέματα για άλλο άρθρο, όχι για το παρόν).

Συζητήστε το ενδεχόμενο με το νομικό σας σύμβουλο. Ζητήστε να σας συντάξει ένα τέτοιο έγγραφο και μεταφράστε το στα αγγλικά για χρήση στο εξωτερικό.

Παρεμπιπτόντως, τέτοιες συμβάσεις μπορείτε να βρείτε και Online, αν και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι καμία από τις προτάσεις που παρατίθενται ή τα ηλεκτρονικά έγγραφα που υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο δεν αποτελούν υποκατάστατο επαγγελματία και ικανού δικηγόρου. Η χρήση αυτών των πόρων γίνεται με δική σας ευθύνη.

Παραδείγματα:

Απάτες/Κακοπληρωτές

Δυστυχώς, τα τελευταία ειδικά χρόνια, είναι συχνό φαινόμενο οι μεταφραστές να πέφτουν θύματα απατεώνων ή κακοπληρωτών. Πολλοί συνάδελφοι έχουν διαπιστώσει πως έχει «κλαπεί» το βιογραφικό τους και χρησιμοποιείται από αγνώστους για εξαπάτηση μεταφραστικών γραφείων. Ή, συχνότερα, οι μεταφραστές παραδίδουν τη δουλειά τους και δεν τους καταβάλλονται ποτέ οι αμοιβές τους.

Προτού ξεκινήσετε, λοιπόν, συνεργασίες με πελάτες στο εξωτερικό (και μη), έχετε υπόψη τα εξής:

 • Ζητήστε νομική συμβουλή σχετικά με τις δυνατότητες που έχετε σε περίπτωση κακοπληρωτών.
 • Σε ποια χώρα θα γίνουν οι νομικές κινήσεις;
 • Τι ορίζει η σύμβαση που έχετε υπογράψει;
 • Ποια είναι τα κόστη δικηγόρων/δικών στη χώρα του πελάτη;
 • Αποδεχτείτε πως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να χάσετε τα χρήματά σας.
 • Μην αφήνετε να συσσωρεύονται μεγάλα ποσά ή πολλαπλά έργα χωρίς να τα τιμολογήσετε. Με τη συχνότερη/μικρότερη τιμολόγηση είναι πιθανότερο να αποκαλυφθεί από νωρίς ο κακοπληρωτής πελάτης.
 • Τηρείτε ξεκάθαρο και πλήρες αρχείο. Θα πρέπει να καταγράφετε τα πάντα και να διατηρείτε αρχείο της αλληλογραφίας και πάσας συνεννόησης με τον πελάτη σας.
 • Θυμηθείτε πως μπορείτε να κάνετε αναφορά στο σύλλογο μεταφραστών όπου ανήκετε.
 • Μπορείτε, επίσης, να κάνετε αναφορά των προβληματικών στοιχείων στις διάφορες ιστοσελίδες για μεταφραστές, και ειδικά σε αυτές που αναφέρονται σε κακοπληρωτές και απατεώνες. Παραδείγματα:

Translator Scammers

Proz – Scams

ScamBusters

Translation Ethics Blog

Translation Scammers, by Skrivanek

Payment Practices

Translator-Client Review

Σημείωση: Όταν ανατρέχετε σε τέτοιες ιστοσελίδες, καλό θα ήταν να ψάχνετε για γενικότερες αναφορές και να λαμβάνετε υπόψη εκτενέστερα σχόλια και τάσεις, και όχι μεμονωμένες κακές κριτικές, διότι μια κακή κριτική μπορεί να έχει γραφτεί από κάποιον δυσαρεστημένο μεταφραστή και να μην αποτελεί αντικειμενική άποψη και ορθό στοιχείο του πώς συμπεριφέρεται κάποιος πελάτης όσον αφορά στις πληρωμές που καταβάλει ή στον τρόπο συνεργασίας με τους μεταφραστές του.

 Επιπλέον, εδώ μπορείτε να βρείτε ορισμένες συμβουλές για το πώς να αποφύγετε να σας κλέψουν το βιογραφικό και τα στοιχεία σας.

Γενικώς, με μια αναζήτηση στο Google μπορείτε να βρείτε διάφορες πληροφορίες, μην διστάσετε να ψάξετε αν ο πιθανός πελάτης σας είναι νόμιμος, ή κακοπληρωτής ή όχι. Μπορείτε, για παράδειγμα, να τον αναζητήσετε βάσει του ΑΦΜ που σας έχει δώσει, εδώ.

Τέλος, θυμηθείτε: Η απαίτηση δεδουλευμένων δεν αποτελεί ντροπή!

Μάρκετινγκ: Εργαλείο ανάπτυξης

Μια γενική αλήθεια, που ισχύει για όλα τα επαγγέλματα: Ο ενημερωμένος επαγγελματίας έχει μεγαλύτερη δύναμη!

Απλές συμβουλές για τον επαγγελματία μεταφραστή:

 • Ενημερωθείτε για τις εξελίξεις του κλάδου στον οποίο εξειδικεύεστε. Ειδικά στο εξωτερικό, όπου οι εξελίξεις μπορεί να «τρέχουν» γρηγορότερα όσον αφορά στον κλάδο σας, καλό θα είναι να παρακολουθείτε τα πάντα γύρω από τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και να διαβάζετε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτά.
 • Διαβάζετε τις εκδόσεις του κλάδου (π.χ. ενημερωτικά δελτία, περιοδικά, μελέτες).
 • Επεκτείνετε τις γνώσεις σας με συνεχή εκπαίδευση. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω για τα CAT-Tools, καλό θα είναι να επεκτείνετε τις γνώσεις σας μαθαίνοντας νέα εργαλεία, για να μπορείτε να εξυπηρετήσετε πελάτες από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Ή, αν για παράδειγμα κάνετε νομική μετάφραση, να επεκτείνετε τις γνώσεις σας γύρω από τη νομοθεσία και τους κώδικες που διέπουν τη χώρα προς τη γλώσσα της οποίας κάνετε συχνότερα μεταφράσεις, για να έχετε πάντα επαφή με την ορολογία και τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται, ώστε η δουλειά σας να είναι άψογη.
 • Λάβετε μέρος στα διάφορα δρώμενα. Από συνέδρια εντός κι εκτός του κλάδου εξειδίκευσής σας, έως μεταφραστικές εκδηλώσεις, συμπόσια, διαλέξεις, θα πρέπει να κινείστε. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε σε κάποια εκδήλωση, σίγουρα θα μπορείτε να παρακολουθήσετε ηλεκτρονικά όσες διαλέξεις ή σεμινάρια προσφέρονται μέσω Internet. Πάντα υπάρχουν λύσεις, μέχρι να έχετε την άνεση να ταξιδέψετε. Το σίγουρο είναι πως θα ενισχύσετε το οπλοστάσιο των γνώσεών σας και είναι, επίσης, πιθανό, πως θα γνωρίσετε δυνητικούς πελάτες.
 • Γραφτείτε σε συλλόγους εντός και εκτός Ελλάδος, του μεταφραστικού κλάδου ή/και του κλάδου εξειδίκευσής σας.
 • Βάσει εμπειρίας, στο εξωτερικό εκτιμάται ιδιαίτερα η εξειδίκευση. Διαλέξτε, λοιπόν, κάποιον τομέα που σας αρέσει, και… πρόσω ολοταχώς! Ξεκινήστε από εκεί και αργότερα επεκταθείτε και σε άλλους.
 • Βιογραφικό, υλικό μάρκετινγκ, από απλά φυλλάδια έως banner σε ιστοσελίδες, και από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο: Η γραφή τους θα πρέπει να είναι άψογη, ξεκάθαρη, χωρίς ορθογραφικά ή συντακτικά. Τα πάντα θα πρέπει να είναι πάντα έτοιμα προς αποστολή και προσεγμένα! Ειδικά εάν το υλικό που θα στείλετε στον πελάτη σας είναι μεταφρασμένο στη γλώσσα του, και διαφημίζετε τις υπηρεσίες σας ως γνώστες της γλώσσας και μεταφραστές, κατανοείτε φυσικά ότι δεν είναι δυνατόν να έχει λάθη! Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια επαγγελματία συναδέλφου με μητρική τη γλώσσα του πελάτη σας όσον αφορά στην επιμέλεια και αναθεώρηση του υλικού αυτού.
 • Όσον αφορά στην αλληλογραφία, επίσης, οι επιστολές και τα email σας θα πρέπει να είναι πάντοτε σωστά και ορθογραφημένα. Επίσης, λάβετε υπόψη την κουλτούρα και την πολιτισμική πραγματικότητα του πελάτη. Με διαφορετικό τρόπο θα κλείσουμε επιστολή προς κάποιον στην Αγγλία και με διαφορετικό τρόπο, π.χ., στη Γερμανία. Επιπλέον, διαφορετικό «χρώμα» έχει η έκφραση πιο μεσογειακών λαών και διαφορετικό η έκφραση πιο βόρειων. Θα πρέπει να τα λαμβάνετε όλα υπόψη, τόσο για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις όσο και για να ανταποκρίνεστε πιο σωστά κι εσείς από την πλευρά σας.
 • Το συνηθέστερο είναι η αποστολή του υλικού να γίνεται μέσω email, ωστόσο δεν αποκλείεται και το συμβατικό ταχυδρομείο. Επιπλέον, η υποβολή του βιογραφικού και λοιπού υλικού μπορεί να γίνει και μέσω ιστοσελίδων πελατών, εάν παρέχεται τέτοια δυνατότητα.
 • Δημιουργήστε προσωπική/επαγγελματική ιστοσελίδα ή ιστολόγιο. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες online ή να αναθέσετε σε επαγγελματία να σας φτιάξει τη σελίδα σας.

Αυτό που ακολούθησα εγώ, προσωπικά, για τη δημιουργία της δικής μου, απλής, σελίδας;

Διάβασα προσεκτικά το How to make a website, διάβασα άλλα πέντε εκατομμύρια άρθρα στο Internet, ζήτησα συμβουλές από φίλο-guru (όλοι έχουμε έναν, πιστεύω!) και γνωστούς, αφιέρωσα αμέτρητες ώρες πάνω από ένα πληκτρολόγιο, κάνοντας πειράματα και δοκιμάζοντας πράγματα και voilà!

 • Δημιουργήστε επαγγελματικό προφίλ σε μέσα κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης (π.χ. LinkedIn, Facebook Pages, Twitter, Proz.com, XING κ.λπ.), όπως ανέφερε και η συνάδελφος παραπάνω. Δικά μου παραδείγματα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μου, όπου αναφέρονται τα διάφορα social media στα οποία διατηρώ λογαριασμό.

Extra tip: Ένα πολύ ωραίο εργαλείο για την κεντρική διαχείριση και τον συντονισμό των περισσοτέρων εξ αυτών είναι το HootSuite!

 • Παραθέστε όλα τα παραπάνω στο υλικό μάρκετινγκ, στην υπογραφή των email, στο βιογραφικό κ.λπ., όπου εσείς θεωρείτε πως θα προβληθούν καλύτερα.
 • Ενδεχομένως επενδύστε σε διαφημιστική προβολή στο Google ή/και σε πλατφόρμες ή ιστοσελίδες όπου ενδέχεται να βρίσκονται οι δυνητικοί σας πελάτες (π.χ. http://www.lawyers.com, Online ευρετήρια ιατρών, φόρουμ δικηγόρων κ.λπ.).

Θυμηθείτε: Η μη απάντηση από τον πελάτη δεν σημαίνει απόρριψη. Ενίοτε, είναι απλά έλλειψη χρόνου ή πάγια πολιτική, λαμβάνουν πολλά βιογραφικά. Μην παραιτείστε.

Και προβλέπεται 9 στις 10 φορές η απάντηση να είναι αρνητική. Επιμείνετε στην εκστρατεία σας προχωρώντας στον επόμενο υποψήφιο πελάτη!

Ασφαλιστικές δικλείδες

Όσον αφορά πελάτες στο εξωτερικό, μπορείτε να προβείτε σε ορισμένους ελέγχους για την αξιοπιστία τους. Ορισμένοι αναφέρθηκαν και παραπάνω. Παραθέτουμε εδώ μια μικρή λίστα συμβουλών:

 • Έλεγχος των ΑΦΜ (VIES – VAT Validation).
 • Απλή έρευνα στο Google για αναφορές.
 • Έλεγχος καταλόγων scammer και κακοπληρωτών (π.χ. Proz.com Blue Board, Translatorscafe’s Hall of Shame, blacklists, φόρουμ κ.λπ. Δείτε μερικά παραδείγματα και παραπάνω).
 • Έλεγχος εμπορικής αξιοπιστίας πελατών (π.χ. CreditSafe, Dun&Bradstreet).
 • Έλεγχος σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. LinkedIn).
 • Ενημέρωση μέσω μεταφραστικών συλλόγων για απάτες και κακοπληρωτές.

Εδώ τελειώνει το άρθρο μας. Ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμο και να σας βοηθήσει να επεκτείνετε τις δραστηριότητες σας στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα!

Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλές δουλειές!!

Λίγα λόγια για εμάς:

H Ειρήνη Κούκια γεννήθηκε στη Γερμανία και εργάστηκε είκοσι χρόνια στον τουρισμό (1989-2008), δεκαπέντε εκ των οποίων, ως διευθύντρια τουριστικών γραφείων σε Αθήνα, Σκιάθο, Νάξο, Μύκονο, Ζάκυνθο και Ρόδο. Από το 2008 εργάζεται αποκλειστικά ως ελεύθερη επαγγελματίας, μεταφράστρια. Απέκτησε το Standard και το Advanced Diploma: «International Travel Consultant» της IATA/UFTAA. Το 2010 σπούδασε μετάφραση στο Κέντρο Μεταφραστικών Σπουδών meta|φραση, με εξειδίκευση στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, τις Κοινωνικές Επιστήμες και τη Λογοτεχνία. Τον Απρίλιο του 2015 πήρε το πτυχίο της, ως πιστοποιημένη «Personal & Business Coach», από εκπαιδευτικό ίδρυμα της Γερμανίας, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα στο ΕΑΠ, στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει διδάξει στο ΙΕΚ Φιλωτίου Νάξου για δύο εξάμηνα στο «Τμήμα Τουριστικό, Ξενοδοχειακό & Τροφοδοσίας» (1998-1999). Από το 2011 είναι, μεταξύ άλλων, εισηγήτρια στο Proz.com, εκπαιδεύοντας μεταφραστές σε διάφορους τομείς. Είναι εξοικειωμένη με εργαλεία υποβοήθησης της μετάφρασης, όπως τα SDL Trados Studio, Wordfast, Across, MemoQ, Alchemy Catalyst, Subtitle Workshop κ.λπ. Η ιστοσελίδα της, Metafrasma, είναι εδώ.

Αριστερά: Ειρήνη Κούκια - Δεξιά: Πόπη Ματσούκα

Αριστερά: Ειρήνη Κούκια – Δεξιά: Πόπη Ματσούκα

Η Πόπη Ματσούκα σπούδασε Μετάφραση στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστήμιου. Εργάζεται στον τομέα της μετάφρασης από το 2000 και πλέον είναι Senior Project Manager και Lead Medical Linguist στην Technografia. Πέρα από τη μετάφραση και την επιμέλεια, ασχολείται κυρίως με τη διασφάλιση ποιότητας των έργων μετάφρασης, την προσέγγιση νέων πελατών και τη διαχείριση τεχνικά πολύπλοκων έργων, ενώ έχει εξειδικευτεί στην τεχνολογία μεταφραστικών εργαλείων (CAT Tools). Κατέχοντας δίπλωμα Τεχνικού PC/MAC και LAN, και έχοντας εκπαιδευτεί ως Apple Support Professional, παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη στην Technografia. Συχνά κάνει εκπαιδεύσεις μεταφραστών σε μεταφραστικά εργαλεία. Ανήκει στην ομάδα των beta tester του SDL Trados Studio και τα τελευταία χρόνια είναι Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διατηρεί ιστολόγιο και είναι εθελόντρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, διότι πιστεύει ακράδαντα πως μέσα από την αλληλοβοήθεια και τη συνεργασία μπορούμε να επιφέρουμε θετικές αλλαγές στον κόσμο, συνδυάζοντας τις επαγγελματικές και προσωπικές μας ικανότητες.

Η πρώτη παρουσίαση αυτού του άρθρου, υπό μορφή PowerPoint Presentation και ομιλίας, έγινε στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης, που διοργάνωσε η Σχολή meta|φραση. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Την παρουσίαση της ομιλίας μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ: The world is your oyster 30.09.2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s