Η ΠΕΕΜΠΙΠ στη 14η ΔΕΒΘ

Η ΠΕΕΜΠΙΠ ΣΤΗ 14Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Λίγες μέρες πριν ανοίξει τις πύλες της στο κοινό η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ) είναι έτοιμη να δώσει και πάλι δυναμικό παρών, με μια σειρά από ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές του μεταφραστικού επαγγέλματος, αλλά και τις διαφορετικές ειδικεύσεις των μελών της ΠΕΕΜΠΙΠ.

Το φεστιβάλ μετάφρασης της ΔΕΒΘ ήταν μια ιδέα της Ανθής Βηδενμάιερ, επίκουρης καθηγήτριας Θεωρίας και Πρακτικής της Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο ΑΠΘ, την οποία μοιράστηκε αρχικά με την Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη (ΠΕΕΜΠΙΠ). Οι δυο τους, μαζί με τη Δέσποινα Λάμπρου αργότερα, υποψήφια διδάκτορα της Διδακτικής της Μετάφρασης (ΑΠΘ), δούλεψαν ομαδικά και σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα, και έκαναν το όραμα πραγματικότητα, φέρνοντας κοντά συλλόγους επαγγελματιών μεταφραστών και πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας. Το περσινό μεταφραστικό φεστιβάλ ΔΕΒΘ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που αποδεικνύει η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Μετάφρασης από την πλευρά του ΕΙΠ, επίσημου φορέα διοργάνωσης της ΔΕΒΘ. Φέτος, με λιγότερους συμμετέχοντες φορείς συνολικά, η ΠΕΕΜΠΙΠ επανέρχεται δυναμικά δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη της να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές του μεταφραστικού επαγγέλματος και της εξειδίκευσής τους σε μια σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων για όλο το κοινό της ΔΕΒΘ.

Έτσι, φέτος θα παρουσιάσουν στο κοινό της ΔΕΒΘ –αλλά και σε όσους από τους συναδέλφους καταφέρουν να είναι στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης από τις 11 έως τις 14 Μαΐου:

  • Ένα εργαστήρι για το πώς χειριζόμαστε τα δοκιμαστικά από μεταφραστικές εταιρείες, από την Πρόεδρο της ΠΕΕΜΠΙΠ, Δήμητρα Σταφυλιά και την Κωνσταντίνα Τυροβολά από τη Σπάρτη.
  • Σε παγκόσμια πρώτη, ένα Subtitling Slam, μια επική αναμέτρηση δύο υποτιτλιστών! Η μάχη θα είναι μεταξύ της Λένας Γκόγκου και της Χαρούλας Τσούτσια, με συντονίστρια τη Μαρία Πολυχρονοπούλου.
  • Μια συζήτηση-«εξομολόγηση» 5 μεταφραστών ιταλικής, ισπανικής, καταλανικής, πορτογαλικής και γαλλικής λογοτεχνίας με θέμα προβλήματα που συναντούν στα βιβλία που μεταφράζουν αυτή την περίοδο. Το πάνελ αυτό συνεχίζει την αντίστοιχη περσινή εκδήλωση του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το ΕΙΠ, και την Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη σε συντονιστικό ρόλο.
  • Τη Μαρία Φιλίππου από την Πτολεμαΐδα, με τις πρωτοπόρες μεθόδους διδασκαλίας ξένων γλωσσών, η οποία θα μας εξηγήσει τα πολλαπλά οφέλη της μετάφρασης σε ρόλο εκπαιδευτικού εργαλείου.
  • Δύο εκδηλώσεις με επίτιμο προσκεκλημένο τον Ισπανό ψυχολόγο και συγγραφέα Εντουάρντο Χάουρεγκι, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο:
  • μια διαδραστική παρουσίαση για παιδιά της σειράς Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ, με πολλές εκπλήξεις και πρωταγωνιστές τον συγγραφέα και τη μεταφράστρια της σειράς, Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη,
  • μια μεταφραστική κουβέντα μεταξύ συγγραφέα και μεταφράστριας, για να μάθουμε πώς και γιατί τα πρωτότυπα έργα της σειράς γράφονται στα αγγλικά και γιατί ο ίδιος ο συγγραφέας τα μεταφράζει στα ισπανικά. Και κατά πόσο τέμνονται οι μεταφραστικές δυσκολίες και οι μεταφραστικές λύσεις στη μετάφραση αγγλικά-ισπανικά (Χάουρεγκι) και ισπανικά-ελληνικά (Ελαιοτριβιάρη).
  • Και, τέλος, για να κλείσει πανηγυρικά αυτή η γιορτή της μετάφρασης, οι Νατάσα Κυπράκη, Μαίρη Κυριακοπούλου, Χριστίνα Παπαντώνη, Κωνσταντίνα Τυροβολά και Μαρία Φιλίππου θα συντονίσουν το πιο διασκεδαστικό μεταφραστικό παιχνίδι που έγινε ποτέ, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα TRANSLATION GAMES, μια ιδέα της Δήμητρας Σταφυλιά, εμπνευσμένη από τις δράσεις των μεταφραστικών σχολών του Καναδά. Το παιχνίδι δεν απευθύνεται μόνο σε μεταφραστές, και σίγουρα θα αποτελέσει μια εξαιρετικά διασκεδαστική στιγμή για όλους!

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μετάφρασης εδώ και το πλήρες πρόγραμμα της ΔΕΒΘ εδώ.

Ελπίζω πολλοί από εσάς, ειδικά όσοι εδρεύετε στη Βόρεια Ελλάδα, να καταφέρετε να μεταβείτε στην Έκθεση!!

Η γιορτή ξεκινάει!
Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s